ATG

ATG, som står för AB Trav och Galopp, startades år 1974 av staten. Syftet med att starta ATG var att trygga långsiktiga förutsättningar för att på ett ansvarsfullt sätt anordna spel på hästar. Då trav är en av de mest välbesökta sporterna varje år, närmare 2 miljoner besökare på travbanorna och runt 50 miljoner i omsättning, i snitt, på V75 varje vecka utslaget på ca 1 miljon spelare.

Populärt bolag

ATG är ett populärt spelbolag när det gäller trav. Även om andra Internetbaserade spelbolag slår sig in på travsport bibehåller ATG den dominerade ställningen, mycket tack vare att det bara är ATG som får bedriva spel på hästar i Sverige och en stor del av spelen görs på banorna eller på V75.

Pengar tillbaka till hästarna

ATG omsätter runt 10–15 miljarder kronor varje år. Till skillnad mot Svenska Spels vinster så går i stort hela överskottet tillbaka till hästsporten. Detta är ett av skälen till att Sverige har en bra tillväxt och erkänt bra klass på hästsporten. ATG tillhandahåller även hästkliniker och forskning inom hästsporter för att främja en sund och bra tillväxt.

Många spelformer

ATG erbjuder idag ett flertal olika spelformer. Förutom kupongspel på V75, V65, V64, V86 och V5 erbjuder man även Dagens Dubbel och spel på plats eller vinnare, både hos ombud i Sverige och på Internet men även direkt på plats ute vid banorna.

atg promo

Lite kort om de olika spelformerna

v75 lanserades 1993, och är oerhört populärt och det största streckspelet. Det omsätter mest pengar. Det spelas på Lördagar i Sverige, kan även förekomma extra V75 omgångar andra dagar i veckan. Din vinst räknas om du får 7, 6 eller 5 rätt. Högsta vinst får du om du prickar in 7 rätt. Det beror även på hur många fler som prickar in 7 rätt vid samma tillfälle. Är du ensam vinnare på 7 rätt och har tur kan du få in en rejäl vinst. Den högsta vinsten som har delats ut i Sverige är på 67 miljoner kr som delades ut 2010.

V64 Körs varje Onsdag på Solvalla. Det går ut på att tippa vinnarna i sex lopp. Du vinner om du har fyra, fem eller sex rätt.

V65 Du kan spela på v65 alla dagar då det inte är v75 eller v64, så Måndag, Tisdag, Torsdag, Fredag och Söndag. För att vinna här måste du pricka in fem eller sex rätt i sex lopp.

V5 Du kan spela på v5 alla dagar och banor då det inte körs v64, v65 eller v4. Här gäller det att spela på fem utvalda lopp, och du vinner om du har rätt i alla loppen. Om ingen vinner, så delas vinsten ut på fyra rätt.

V86 Du kan spela på v86 på Onsdagar. Det går ut på att tippa vinnarna i åtta lopp. Du vinner om du får 6,7 eller 8 rätt

Dagens dubbel Du kan spela på dagens dubbel varje dag. För att vinna här måste du tippa rätt på två vinnare i två förutbestämda lopp.

Spela på plats Du väljer en häst att spela på och för att vinna måste den hästen sluta 1:a, 2:a eller 3:a

Vinnare Du spelar på den häst som du tror kommer att vinna loppet

Harry Boy

Ett uttryck som idag till och med hörs i kassan på ICA, ”Jag tar en Harry Boy för 50 kronor”. Lika självklart som att någon köper en trisslott eller ett paket tuggummi, kan man också köpa en Harry Boy på många ställen. Det är en spelform som baseras på att ett datorprogram tar ut favoriterna på till exempel V75, och sedan kryddar den spelet med någon högoddsare.  Detta har givit flera svenskar storvinster, trots att de inte kan något om spel på hästar. Harry Boy introducerades år 1993 och den största vinsten hittills ligger på över 20 miljoner kronor.

Galopp

Förutom trav erbjuder förstås ATG spel på bland annat Galopp. Galopp skiljer sig från trav genom att man inte använder sulky efter hästen utan ryttaren, eller jockeyn som den kallas, sitter på hästen och istället för att trava så galopperar hästarna runt på en oval bana och vinnare är förstås den som kommer först i mål. Denna hästsport har inte ränt lika mycket framgångar i media och tv som travsporten men så småningom kanske även galopp kan bli lika uppmärksammat som trav.

Kanal 75

Med anledning av det stora hästsportsintresset i Sverige, och då främst trav, så sänds en hel del tävlingar på tv. All hästsport i svensk tv sänds på TV4, men produceras av Kanal 75. Detta bolag är ägt av ATG och har över 50 anställda. De sänder mellan 15–20 timmar hästtävlingar varje vecka, och det mesta är direktsänt. Vissa av sändningarna sänds även på engelska som ATG säljer till sina utländska partners. Sammanlagt produceras ungefär 6000 timmar med hästsport varje år.

Varför välja atg?

Atg har ensamrätt till att erbjuda spel på hästar i Sverige idag. En stor del av pengarna går tillbaka till sporten igen, varje år omsätter atg mellan två till tre miljarder kronor. Du kan lämna in ditt spel du har lagt både online och även till ett fysiskt spelombud som du hittar i de flesta städer i Sverige. Det tredje alternativet är att lämna in ditt spel hos en utav Sveriges travbanor. Det finns totalt 18 olika spelformer, så det är ett stort utbud. Allt från V75 till Harry Boy.